Nowotwór/rak jajnika Strona Główna Nowotwór/rak jajnika
Wszystko o chorobie nowotworowej - rak jajnika

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
lekarz onkolog - okolice Bielska-Bialej
Autor Wiadomość
gosia_km 

Wysłany: |8 Lut 2010|, o 12:36   lekarz onkolog - okolice Bielska-Bialej

Witam,
na forum trafiłam w momencie kiedy dowiedziałam się o chorobie mamy, rak jajnika IV stopień. Na dzień dzisiejszy mama jest po operacji ginekologicznej, oczekuje na chemię w Beskidzkim Centrum Onkologii w Bielsku-Białej (niestety czas oczekiwania powoduje dodatkowy stres, którego i tak jest już sporo). Szukamy dla mamy jakiegoś dobrego lekarza onkologa, który prowadziłby mamę w tej trudnej chorobie, namiary jakie posiadaliśmy niestety nie poskutkowały umówieniem wizyty. Jeśli posiadają Państwo namiary na lekarza onkologa godnego polecenia ze względu na fachowość jak i podejście proszę o nazwiska lub numery kontaktowe....(kontakty zarówno do lekarzy na Kasę Chorych ale i przyjmujących prywatnie). Z góry dziękuję za pomoc.

Lidka 

Wysłany: |8 Lut 2010|, o 13:25   

Witaj Gosiu, jezeli Mama jest juz po operacji, to najwazniejsze, zeby jak najszybciej otrzymala chemie tj. max. 4 tygodnie od operacji ( zakladajac, ze nie bedzie zadnych przeciwskazan).
Na tym etapie, to kazdy lekarz zaleci stndardowe lecznie tj. carboplatyna i taxol.
Wazne, zeby przed podaniem chemii Mama miala zrobione TK i marker.

Mozliwe, ze ktos sie odezwie i da Ci jakies namiary na lekarzy onkologow, ale wydaje mi sie, ze na obcna chwile, to postepowanie kazdego kekarza (prywatny lub na fudusz) bedzie identyczne.
Pozdrawiam.

gosia_km 

Wysłany: |8 Lut 2010|, o 13:36   

Czy TK przed podaniem chemii jest wykonywany standardowo, czy wg uznania? Jeśli nie wykonuje się go zawsze, to od czego zależy taka decyzja?

Lidka 

Wysłany: |8 Lut 2010|, o 14:24   

Decyzja o wykonaniu TK przed leczeniem jest zwiazana z zakresem operacji.
W IV stadium, najprawdopodobniej nie bylo mozliwe wykonanie operacji radykalnej i TK przed chemioterapia i po chemioterapii bedzie pokazywala jak zadzialala chemioterapia na pozostawione zmiany.

Najlepiej, gdybys cos wiecej napisala, jakie byly zmiany, co usunieto, jaki marker i czy przed operacja bylo wykonane TK.

Pomimo, ze choruje dwa lata, moje wiadomosci na ten temat sa powierzchowne, ale napewno jak cos szerzej opiszesz, to otrzymasz wiecej wyjasnien.

Pozdrawiam.

Radosław 

Wysłany: |8 Lut 2010|, o 14:37   

Gosiu,nie wiem,czy w tej sytuacji KT jest standardem.KT służy do przygotowania się do operacji oraz kontroli zmian w procesie leczenia.Tutaj mamy etap zaawansoawany i choć nie piszesz, być może jest wskazanie do opieki paliatywnej.Na decyzję o KT będzie wpływać obraz zmian, jakie widział operujący chirurg.Cokolwiek postanowisz ,to i tak będzie Wam potrzebne ksero z dziennika operacji,o który jak najszybciej wystąp. Będzie to niezbędne niemal przy każdej konsultacji.Myślę,że pytanie o KT należy zadać prowadzącemu lekarzowi w kontekście planów dalszego prowadzenia chorej.

Lidka 

Wysłany: |8 Lut 2010|, o 14:45   

Na stronie glownej naszego forum, jest dzial "Chemioterapia w nowotworze zlosliwym jajnika" , a w niej temat "Ocena leczenia pierwszego rzutu chemioterapii raka janika" zamieszczony 28.01.2010 przez naszego moderatora o nicku "emgoro".

Zapoznaj sie z tym opracowaniem, napewno sporo Ci wyjasni.

Pozdrawiam.

irena 

Wysłany: |9 Lut 2010|, o 14:38   

Radku nie dołuj takim postem pacjentki która dopiero zaczyna leczenie. To wcale nie musi być leczenie paliatywne i tak napewno będzie . Po prostu Gosiu mama rozpoczyna leczenie standardowe które każda z nas przechodziła. Właśnie to co Ci Lidka napisała. Myślę jednak że tk nie wykonają na tym etapie chyba że było wykonane przed operacją. Należy wykonać przynajmniej marker CA 125 i monitorować dalej efekty leczenia wykonując to badanie. TK będzie napewno wykonane po leczeniu. Tak jak Lidka pisze nie ma sensu szukać dobrego onkologa bo leczenie jest standardowe . Można pomyśleć raczej o dobrym chemioterapeucie. Pozdrawiam Gosiu i bądz z mamą. Irena

Odpowiedz do tematu