|
lekarz onkolog - okolice Bielska-Bialej |
| Autor |
Wiadomość |
gosia_km
|
Wysłany: |8 Lut 2010|, o 12:36 lekarz onkolog - okolice Bielska-Bialej
|
|
|
Witam,
na forum trafiłam w momencie kiedy dowiedziałam się o chorobie mamy, rak jajnika IV stopień. Na dzień dzisiejszy mama jest po operacji ginekologicznej, oczekuje na chemię w Beskidzkim Centrum Onkologii w Bielsku-Białej (niestety czas oczekiwania powoduje dodatkowy stres, którego i tak jest już sporo). Szukamy dla mamy jakiegoś dobrego lekarza onkologa, który prowadziłby mamę w tej trudnej chorobie, namiary jakie posiadaliśmy niestety nie poskutkowały umówieniem wizyty. Jeśli posiadają Państwo namiary na lekarza onkologa godnego polecenia ze względu na fachowość jak i podejście proszę o nazwiska lub numery kontaktowe....(kontakty zarówno do lekarzy na Kasę Chorych ale i przyjmujących prywatnie). Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
Lidka

|
Wysłany: |8 Lut 2010|, o 13:25
|
|
|
Witaj Gosiu, jezeli Mama jest juz po operacji, to najwazniejsze, zeby jak najszybciej otrzymala chemie tj. max. 4 tygodnie od operacji ( zakladajac, ze nie bedzie zadnych przeciwskazan).
Na tym etapie, to kazdy lekarz zaleci stndardowe lecznie tj. carboplatyna i taxol.
Wazne, zeby przed podaniem chemii Mama miala zrobione TK i marker.
Mozliwe, ze ktos sie odezwie i da Ci jakies namiary na lekarzy onkologow, ale wydaje mi sie, ze na obcna chwile, to postepowanie kazdego kekarza (prywatny lub na fudusz) bedzie identyczne.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
gosia_km
|
Wysłany: |8 Lut 2010|, o 13:36
|
|
|
| Czy TK przed podaniem chemii jest wykonywany standardowo, czy wg uznania? Jeśli nie wykonuje się go zawsze, to od czego zależy taka decyzja? |
|
|
|
 |
Lidka

|
Wysłany: |8 Lut 2010|, o 14:24
|
|
|
Decyzja o wykonaniu TK przed leczeniem jest zwiazana z zakresem operacji.
W IV stadium, najprawdopodobniej nie bylo mozliwe wykonanie operacji radykalnej i TK przed chemioterapia i po chemioterapii bedzie pokazywala jak zadzialala chemioterapia na pozostawione zmiany.
Najlepiej, gdybys cos wiecej napisala, jakie byly zmiany, co usunieto, jaki marker i czy przed operacja bylo wykonane TK.
Pomimo, ze choruje dwa lata, moje wiadomosci na ten temat sa powierzchowne, ale napewno jak cos szerzej opiszesz, to otrzymasz wiecej wyjasnien.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Radosław

|
Wysłany: |8 Lut 2010|, o 14:37
|
|
|
| Gosiu,nie wiem,czy w tej sytuacji KT jest standardem.KT służy do przygotowania się do operacji oraz kontroli zmian w procesie leczenia.Tutaj mamy etap zaawansoawany i choć nie piszesz, być może jest wskazanie do opieki paliatywnej.Na decyzję o KT będzie wpływać obraz zmian, jakie widział operujący chirurg.Cokolwiek postanowisz ,to i tak będzie Wam potrzebne ksero z dziennika operacji,o który jak najszybciej wystąp. Będzie to niezbędne niemal przy każdej konsultacji.Myślę,że pytanie o KT należy zadać prowadzącemu lekarzowi w kontekście planów dalszego prowadzenia chorej. |
|
|
|
 |
Lidka

|
Wysłany: |8 Lut 2010|, o 14:45
|
|
|
Na stronie glownej naszego forum, jest dzial "Chemioterapia w nowotworze zlosliwym jajnika" , a w niej temat "Ocena leczenia pierwszego rzutu chemioterapii raka janika" zamieszczony 28.01.2010 przez naszego moderatora o nicku "emgoro".
Zapoznaj sie z tym opracowaniem, napewno sporo Ci wyjasni.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
irena

|
Wysłany: |9 Lut 2010|, o 14:38
|
|
|
| Radku nie dołuj takim postem pacjentki która dopiero zaczyna leczenie. To wcale nie musi być leczenie paliatywne i tak napewno będzie . Po prostu Gosiu mama rozpoczyna leczenie standardowe które każda z nas przechodziła. Właśnie to co Ci Lidka napisała. Myślę jednak że tk nie wykonają na tym etapie chyba że było wykonane przed operacją. Należy wykonać przynajmniej marker CA 125 i monitorować dalej efekty leczenia wykonując to badanie. TK będzie napewno wykonane po leczeniu. Tak jak Lidka pisze nie ma sensu szukać dobrego onkologa bo leczenie jest standardowe . Można pomyśleć raczej o dobrym chemioterapeucie. Pozdrawiam Gosiu i bądz z mamą. Irena |
|
|
|
 |
|
|